Permata Hati Kami :D

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Sunday, November 20, 2011

Pengalaman bersalinkan Adik Anas

Hee. okies, hr ni nk cite pengalamn bsalin kali ke-2. alhamdulillah, kali ni bsalin ALLAH made it super easy for me, alhamdullllahhhh, syukur x thinggaaa :D

stat sakit pagi dkt2 subuh tu around 5 am. rs mcm skt pinggang g2 lah. mama dh smpai KL 2 days b4. so tsdr pkl 5 g gugel tenet jap, "labor sign" sbb nye kali ni xde lak show ke, waterbag pecah ke.it juz rs skt pinggang lah. mcm 1st time nk bsalin plak siap gugel2 pepagi haaa.haha.kelako. so from gugel nye search, it says 1) blod show 2) mucus plug 3) water breaks 4) consistent contraction. so byk2 sign tu sy just ade contraction je.yg len2 xdak. ms adam dlu ade blod show.so kite pun tau la nk branak dh kans. tp since xde ape2 nih, confuse la plk nk branak ke lmbt lg. so, went 2 c mama la kt bilik die.die tgh tdo ha.tp kjt sat la tny btui ke dak nk branak ni.

Me: Mama, sero sakit pingge jah, mace nk berak pun ado. tp gak xdok tando pum. Mama dlu kalu nk branak meme ado tando ko?
Mama: Mama dlu gak meme ado tando.tp kalu dh sero supo nk berok tu baik g spital lah.yo lo bekalih.
Me: nati la nk mandi semaye gapo dlu

since xde darah so smayang je la kan. mandi2 sume, den lps mndi kjt hubby ckp nk p spital.hubby tny nape, ckp kt die nk branak dah ni.haha.die pun confuse, yeke?xnmpk mcm nk branak.sy ckp xpe la,g je la spital bia doc cek.so lps hubby mandi kami pun solat subuh same2 den off to prince court. mcm nk g kje pun ade sbb pagi2 dh klua.haha. ms on da way tu mama dh pesan suh bfast siap2 tkt xsempat nk bfast nnt. but i was thinking lame lg nk branak so xpe la, mkn kt spital je la. adam duk ngan tokma la kat umah.so b2 je dgn hubby.keke.ms ni pun alhamdulillah ok lah ble sembang2 ngan hubby.xde rs skt sgt.

around 7 am smpai pcmc. g tmpt emergency. ms kat counter...

hubby: istri sy nk bsalin. so nk cek in labor rum lah
nurse: dh ade tande2 ke? (die pun confuse tgk sy jln rilek je mcm xde ghupe nk brank)
hubby: xde tnde.tp rs contraction la (let hubby do da conversation)
nurse: ok,jap ye. (die pun p amik whelchair)
me: eh tape2.sy boleh je jln nih.xde ape pun
nurse: xboleh puan, prosedur kat cni
me: ehh btl, xyah ssh2, sy ble jln
hubby: duk je la honey, bile lagi nk merase org tolak wheelchair
me: lahhhh -.-"

so smpai labor rum diorg pun tny sy nk pee dlu ke ape.den diorg siap2kn bilik.sy pun alang2 order la bfast kan.mkn sdp2 dluuu,dh bsalin xle mkn dh.ngee.ckp kt hubby,ni lmbt lg kot bby.ptg kot mcm bsalinkn adam.hubby iyakan je.pastu nurse msk suh tkr baju sume.die kate sat lagi die dtg la nk cek jln.ishhh xsuke btl part nih!
nsb la nurse sume wat slow2 je.so die pun p la amik die nye alat2 lah. utk die ilangkn rs takut sy tu so die pun stat la sembang2.

nurse: x smua patient sm je labor patern die, ade yg btuah, smpai spital je dh 7,8 cm.jln pgg prt je
me: 2 la...btuah btl kalo org2 mcm 2..sng je bsalin.skt xlame ye
nurse: puan tahan kejap ye.sy nk cek jln
me: ok :'( (hubby was holding my hands...xlps pun..stia duk sblh :D )

lps die godek2...ehh sakit tauu even die wat slow

nurse: mcm sy kate td lah, xsume patient ni same and puan kalangan org btuah la..dh bukak 8 cm :)
me: ehhhh??? 8 cm??? bia btl???!
nurse: aah,jap lg bsalin la ni
me: ALLAH, br je brangan nk mkn sdp dlu, ambik epidural ka

dh msk 9cm br trase skt kuat sket.tp ok lg lah.siap leh sembang ngan hubby sume.nurse tny nak pain relief x?laughing gas ke?tp sy xnk.so thruout skt tu mmg zikir n bc doa nabi yunus je la.berkat kalamullahhh mmg sat sungguh la. hubby suap air zam2 so dat sy ade tenage sket lah. Dr.Seri dtg den die pecahkan air ktuban.xsmpai 10min dh rs nk meneran. diorg pun ready sume dh.after few trials, kweekkk kweekkk dgr suare adik anas nanges :D pukul 8lbh slmt sumee.Alhamdulillahhh, mudah sungguh. den br la bfast smpai -.-" ai x kire, nk mkn jgk.haha.sooo mkn je laa btl2 rite after bsalin.letih duhhh~

and as always, blum sempat nk suap mknn, hubby plak nanges. heee.hubby ai ni mmg xboleh tgk wife die skt.die kesian katenye.

honey: eh2 hubby jgn la nanges.honey dh slmt sume ni
hubby: siann honey.hubby xboleh la tgk honey skt mcm tu (hugsssss.sedih sggh moment ni..tp ai like..ilang rs saket.keke)
honey: xpee, ni pengorbanan honey utk hubby :') (ehh ai pun nk triok jugop!)
hubby: mamam la honey.sian honey pnat.patutnye td hubby bli je ape2.sian honey push td xde tenage
honey: xpeee.pg sgt td x trase nk mamam.lgpun ingtkn lame lg nk bsalin.mn tau jap je.heee

alhamdulillahhh, sume setel. mmg skjp sgt smpai xcaye dh bsalin dah.hehe.unlike zmn Abe Adam dlu, sng juga, msk labor rum pkl 12 tghhr, deliver 7ptg. so around 7hrs jgk la sktnye. Adik Anas nye, msk labor rum pagi2, 7 lbh bsalin 8 lbh. hah, x ke kejap tuuu. plus no pain relief hny tawakkal sebenar2 nya pd Yang Maha Esa :D syukur ya ALLAH atas nikmat ini. sesungguh nya Engkau Maha Pemberi Rezeki :D smoga ALLAH mpmudahkan urusan sy nk bsalin utk ms2 akn dtg n urusan2 lain juga :D

5 comments:

Mohd Hafizd said...

tak pahe kalo baca sekalik mek ooiiii..haha

congrats!

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

Haaa elok laaa.mmg nk suh bc byk kali.heee.bl nih nk mrase ns myk dieee

F a i z a h ' s said...

sonoknya mudah bersalin... anyway tahniah...apa petua mudah bersalin neh? hypnobirthing ke? :)

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

Alhmdlhhhh :-D tenkiu2! Hny zikrullah dan kalamullah yg mengiringi swaktu mlahirkn Anas. X Pkai eh teknik n teori omputih.hee.bgantung hrp pd yg Esa insyaAllah d pmudahkn.amalkn la bc doa nabi yunus tu kak even ms preggy lg.xsmstinye skt nk bsalin je :-D