Permata Hati Kami :D

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Monday, June 27, 2011

Abe Adam da Big Boy :D

Al-kisah semalam Papa Adam kje sehingga larut pagi (bkn stakat mlm ye..pagi2 bute br blk!). Lately biase sgt dh papa nye kje wiken2 ni ha. so kami due branak duk la kat umah (boring tau!). Tapi Abe Adam ni gud boyyy la sgt2 :D die tau mama die penat so die x susahkam mama pun even papa xde kat umah. kikiki.

walaupun mama nye penat tp xde la xtgk lgsg anknye main sorg2. so sambil pejam2 mate, sat2 tgk die kat mane,main kat mane.umah kami sume dh bpagar, i.e dapur xle msk,tangga xle panjat so adam nye area main sekitar ruang tamu je la. kagum dgn cr die bdikari.dh biase kat skolah agknye.but i wasnt expect it cud b tis fast! mama stil rase adam stil smal baby, indeed u r :D! die tgk tivi sorg2, gelak2, (ohh thanks to BBtv chanel 618!) den die boring tgk tivi die p ambik motorbike die,vroom2 sorg2,pastu die naik slide, swing, main ball n mainan lain2 dgn sdrnye.sronok tgk adam main :D!

ape yg wat mama lagi bangga, die dahaga tp die xkjt pun mama die! mmg sy letak air dlm botol straw die tu kat meja.so die dahaga die p minum sdr n letak balik tmpt asal ats meja, n die akan make sure botol 2 x terbalik once die letak! i was watching him closely,tp die xsdr,buka mate kecik2 je.keke. everytime die minum tau die make sure botol air di kembalikan ke tempat asal!

pastu dh ilang dahaga die akn sambung main balik n nyanyi la gaya die ha.mmg xgangu mama die at all, n ges wat, bkn nye 10min due, close to 2 hours sy tdo2 ayam n byk kali tlelap :P n slame tu jugak la die main sorg2 jee.n ms tlelap tu tibe2 tsdr den cpt2 locate kt mn si adam ni ha. ni part plg tsentuh, tgk2 die tbaring tepi mainan n mama die.suchhh a sweet innocent boy :') usap2 pipi gebu n rambut sehelai due die ha..sian die kepenatan main sorg..tdo pun sdri x mintak susu dgn mama pun.die tau mama die pnat sgt ha.pdhal xde la pnat mn.keke.sj nak tgk die.but siyesly mama proud of u syg :D!!! mama tau adam boleh jadi abe yg soleh :D

Abe Adam yg kepenatan :D mama loves u syg.. sooo muc :D !


Thursday, June 23, 2011

Kehamilan kali ke -2 :D

Alhamdulillah, di beri peluang oleh ALLAH s.w.t utk pregnant buat kali yang ke-2 :D this time around Alhamdulillah di permudahkan juga. kami mmg plan utk anak ke -2 once Adam 1 yr old. so dat by da time adik die klua, insyaALLAH die dh nk msk 2 thn once hbs maternity leave. so dh jadi abe besar la kirenye.keke. sanggaatt la xsempat nk update 2nd pregncy ni.ni baru nak update walaupun sudah 6 bln :P sowyyy yee baby cym.btl2 kekangan keje ni wat mama xsempat.but no wories, kasih sygku pdmu tetap sama.eceh :P keke.

morning/afternun/evening/nite sicknes

Alhamdulillah sy tade sicknes lasum, same la cam ngandungkan abe adam dlu ha. cuma kali ni,papa adam ade fenin n heavy gak ms mule2 preggy dlu.tp xlama feninnye.dlm seminggu g2 jek.smpai nk muntah2 papa nye ha.shiaamm papa. but overal was OK.hopefly smpai ke sudah la tade sicknes.

cume semalam sy kne fud poisoning. kali ni sbb makan kopok lekor.ms pregy adam pun kne gak tp sbb mkn kerang.so doc asked 2 avoid mnde2 yg x bersih ni.tp nk wat cemane, kopok lekor 2 peberet.keke

makan minum

tang ni pun alhamdulillah sgt senang cuz maaaakaaann je xbenti n xde any preferences. tu yg naik mencanang2 haa.doc siap tanye lagi last pregncy pun naik byk kan?so die pun expect same thin tis time.muahaha.tp die kate as long as boleh maintain blk after branak den fine lah.

tp seingt sy la, jaman adam dlu cukup sukeee asam n tomyam.tomyam 2 ble kate hr2 lah menu.haha.tp kali ni cam biase je.xde beze pregy ke x.bantai sume! (ish,lagi bahye ni.mkn xhenti2.haha) tp sy ensure la bnde yg sy mkn 2 cukup la sgale2, insyaALLAH.

gender

haa, part ni yg suspen.neither us nor doc knos bout tis.hanya ALLAH yg tau.haha. so far p seken pun xnmpk jelas.baby duk kepit g2.yg jelasnye i yg duk mimpi dpt boy n doc pun ade ckp myb boy sbb nye nmpk mcm boy.org2 skeliling pun kate bentuk perut 2 mcm boy.si abe adam ms 3 bln dh nmpk dh.terang2 tunjuk.haha.

kalo tny sy, of kos la nk spasang, tapi kalo ALLAH kate blum lagi, kami redha :D yg petim,sehat anak 2, sempurna sifat n d pmudahkan segalan2 nya.
so wallahu'alam la laki ke pmpn.xtau lagi. yakin saja lah dgn rejeki ALLAH :D ketentuan-NYA semestinya yang TERBAIK :D

kelainan pregnancy kali ni

dari segi komunikasi ngan baby,kali ni kurang sbbnye tobat bz!sungguh,bkn alasa tp mmg xde ms.dh kat ofis xde nye nk ulit2 perut ha.so sembang skejap2 la lps solat.shiamm baby neh.promise,cover after bsalin neh.time maternity leave.keke

utk keselesaan, papa adam bought maternity pillow cuz he's woried da way i slep,on my back n even my tummy!jrg sgt nak ngiring.so die kasihan lah kat bini die xselese gamaknye tdo.keke. bestttt btl maternity pillow ni! tp rege mak uiihh, dkt 4 hantush! tu pun nasebb ade less.kalo xlagi mahei! bought dreamgenii nye brand.katenye award winning lah. gud thin is, die dual function,ble pkai ms preggy n lps bsalin ble pkai utk nursing.supot blkg n baby.gud2 :D ! tp mmg sleseee i tell u!! mat adam pun truz ttdo lps d sorongkn bantal 2.haha.so die yg rasmi dlu.so papa nye kene alihkan die sbb nak kasi maknye pkai bantal tu.haha

dreamgenii 2 in 1 pregnancy and nursing pillow :D



kali ni, dr awl preggy lg sy amalkan susu kambing, apart from khasiatnye yg baik utk baby n pregnt woman, ianya minuman sunnah kans.hehe.ms jaman adam xminum susu kambing ni.xhbs lg study psl pregncy ms 2.haha.plus kalo sp2 yg xle amik susu lembu / soya,tis is da best sbb ianya xberangin. so hopefly baby sehat2 la ye cym :D putehhh gebuuu, insyaALLAH :D for me ape2 susu pun sume mmg suke! so alhamdulillah,taste susu kambing pun sedap, xde campur gule.kalo nk sedap,bli yg campur madu n kismis,lagi sedap.tp sdikit pengorbanan la kat cni sbb susu kambing ni somehow agak mahal.myb xbyk psaingan kot.

tried hiraq juga tp rs higoat lg sedap kot.2 pendapat sy lah :D



so itu saja lah nk di update utk 2nd pregncy nih. utk kelengkapan baby mostly recycle abe adam punye.tp byk mende geram nk bli baru.muahaha.nnt la update lagi.doakan semuanya bjalan lancar n d pmudahkan segalan urusan, aminnnn :D

Tuesday, June 14, 2011

Adam after 9 months :D

haha.lapuk sudah tapi update jugak lah. last update psl Adam ms die umo 9bln.ish3. lagi worst, xcite lgsg lg psl 2nd pregnancy.haih.shiaammm baby.nnt neh baby mama cite.keke.

Alhamdulillah Abe Adam nye journey ALLAH permudahkan.mmbesar dgn baik, sht, anak yg soleh sgt ni.kalo psg indahnye iman kat oasis tu duduk confrim xbgn2.lps azan tadah tangan ha.solehh niii :D lets recap anywaysss~

10 months:

weight: 10 kg
kebolehan die: dah boleh bdiri n lps tgn dh annnd pnjat tangge umah lg! scary btl bile tau2 die dh kat ats.hah, blari mak ayahnye. kami b2 kat dapur ms 2.pakcik die ingt die duk study.skali dgr bunyi "atetete"! die bgtau die dh smpai ats dah! alhamdulillah xtgolek! ptg 2 jgk kami p bli pagar.haha.

ms ni pun dh pndai mnari2 dah.wat twinkle2.sweettt tringt adam dlu.hik3



11 months

weight: 10.5 kg
kbolehan: suprisingly die dh stat jln ms ni! 1 fine day die tibe2 bgn n mnapak.tkjut kami! moment yg sgt indah.keke.gigi pun dh meriah ms ni, 6 7 btg ha.



12 months / 1 year!

weight: 10.8 kg
kbolehan: dh bole bjalan btl2 daa :D so mase besday die pun die dh bjlalan2 ms org dtg umah celeb ha. dh pandai merajuk dahh. kalo lmbt bg mknn die pndai dahh nanges2 xnk haa.amboiii.hik2.



1 year onwards

weight now, 1 yr 4 months close to 12 kg!

mcm2 pndai dah haa.kalo mkn n minum pun nak pegang sdiri. kat skolah die pun byk die bljr. Alhamdulillah die p skolah yg byk ajr die bdikari.so kat umah pun senang lah.

bab2 makan pun mcm2 dh die makan n xmemilih sgt.sukeee tgk die mamam :D!

13 months :D!



14 months :D!



15 months :D!



ohh btw, adam dh wean off tauu, last month :( so die fully bfeed up to setahun due bulan.Alhamdulillah. once positive sy stat campur la sbb production mmg sgt2 kurang.pastu couple of months later Adam sdr yg xnk, bukan pakse pun.ade stgh org kate myb sbb rase susu lain once dh preggy ni. xpe la, at lez xsdih sgt sbb xpkse die punn.keke.

nnt2 la cite psl bfeed journey plak, wic is xtau bile :P bykk mende nk cite, mother's day celebration kat skolah adam la, jalan2 la, persiapan adam msk todler's class la, tp xcite2 pun lg.haha.insyaALLAH,nnt nk tulih jugak! bia lambat asal ade boleh :P ? til den, cek it out lah!