Permata Hati Kami :D

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Saturday, August 28, 2010

Ramadhan for Mama Adam :D

Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah :D syukur kerna dpt bertemu Ramadhan buat ke sekian kalinya. sdikit gusar kerna Ramadhan telah berlalu separuh purnama namun ibadahnya tidak seberapa. Penat (work, baby, bfeeding) is the best word to describe but I trust it shudnt be neither reason nor cause for not be able to do ibadah. syg la kalo Ramadhan yg dtg setahun sekali kite xle nak sacrifice kan.

Seperti tahun sudah, akn berkerjar2 utk terawih n tilawah. tapi tahun ni, terawih sekadar di rumah, n tilawah sekadar sempat. although it isnt as much as before, but istiqamah yg penting kan. but I believe that penat lelah yg spatutnya utk ibadah tp di ganti dgn penat lelah utk jaga Adam insyaALLAH, akan di balas setimpal oleh Yang Maha Esa, Rabbul Izzati :D

Speaking of Ramadhan, byk perkara happy yg berlaku. hehe. One of thos yg enlighten me is, unlike any other months and any other bfeeding mummies, my milk production increased :D! Alhamdulillah :D! during working hours, ble produce up to 28oz shari tau! xtmsk direct feeding lagi kt skolah die. so now Adam nye stok more than 40 btls of 4 oz! loks like kene cr freezer lain, tapi mcm mls je. so now menumpang kat fridge skolah Adam.haha. so xpyh la byk stok kt skolah die.heee.

Itu yg di namakan rezeki Ramadhan kan :D in short, percayalah dengan rezeki ALLAH. sesungguhnya Dia lah Pemberi Rezeki & Pemilik Mutlak sekalian Alam :D Well nothin much diff pun da way sy puase. Sahur mmg wajib nasi, (almost collapse second day puase sbb ngade2 mkn ns impit sekui dua je. bajet nk test power la, hambikk :P), kurma - 3 biji sunnah n madu x di lupakan, n glasses of plain water. same je kan? InsyaALLAH akn bertenaga spjg hr n ble produce susu.

My routine hari2 also da same, it juz beza nye extra masak je la. believe it or not, spjg Ramadhan tahun ni x pnh skali pun jejak bazar sbb nye ramaiiii n mahalll ye!! rather msk kt umah.

- wake up for sahur 5 am, klung kleng klung kleng msk (2 lauk sahaja ;p),
- subuh den siap2 g kije.
- pagi pump, tgh hr pump, ptg pump. (still da same).
- blk pkl 530, smpai kui 645, klung kleng msk utk bbuke lagi (3 lauk je. msk lebih sket utk sahur so dat sahur topup lauk sket je),
- den bbuke, maghrib
- biasenye tdo dlu cuz siyeslyyy xlarat!! sume skali dh pengsan by 9pm!
- bgn utk isyak n terawih n moreh (ape2 yg ade dlm peti bedal, kopok lekor, aiskrem, yg goreng2 etc.hahaha)

so dats about my half Ramadhan this year :D! Reallyyyyyyyyyy hope my another half of Ramadhan is better den 1st half. wish me luck yaaa :D! di kesempatan ini juga, ingin mohon maaf sekiranya ada salah silap terkasar bahasa :D selamat menghabiskan 10 mlm terakhir dan smoga kite bertemu dgn lailatul qadr, amiinnn :D

Monday, August 16, 2010

makanan pertama si manja Adam :D

first n foremost, sorry na Kak Zaza. lambat post entry ni.heeee~
but now, dh post la niiii.hik2.

pic xsempat post.nnt2 sy update lg. tp seronok sbnrnyee tgk Adam mamam.bselera! tgk body la kans (ohh yes, die dh overweight 1 kg :p hahaha!) tp die lagi bselere bile mama papa nye mamam skali.

Adam baru je blaja mamam so x byk lg la pesen2 nya mcm Raziqh. nnt bole cilok resepi Kak Fith.hakhakhak.

Breakfast:

1. Susu + biskut (milna rusk - flavor apple n orange.sedappppp gleee!!mak nye mamam same.haha). if ade pisang, lecek2. then ble wat banana puree sket.tp xtetap pun, if ade bg, xde x bg.biskut byk stok die.hek2.

Lunch 11 am (awalnye lunch! haha) & minum petang (minum ka?mcm mamam je!hahaha) (4pm)

1. Bubur nasi + kurma / kismis. (fave adam! pndai die pilih makanan sunnah.haha!)
2. Bubur nasi + ubi keledek (yg manes kaler orengs~ ACHTUNG: ade stgh baby kembung prt if mamam ni.so watch out ya! as for Adam, alhamdulillah x :D)
3. Bubur nasi + carrot
4. Bubur nasi + ikan bilis


sy beli beras yg elok sket,yg kurang manis tu.beras faiza tu la <-- punye la nk bg ank mamam.haha! sume ni sy blend veryyyy fine. sng jeeee.

Dinner


1. Susu + biskut

Tried cereal beras merah tu.tp mcm die x bminat je.die lagi suke yg mama die msk.hik2.so ape lg, msk la kans. tp xpe, jimat sket belanje. kalo x, 1 tin tu 10henggit tawuuu!

But again, perhatian! mamam ni bukan nak replace susu die tau. he stil ned his milk as main menu.hihihi. :-)




Sunday, August 8, 2010

bfeeding & working mother

entry kali ni nk share my bfeeding journey. its not easy for a working mother to fully bfeed, realy.. tapi x mustahil n ianya hak seorg ank utk dpt yg tbaik dr ibunye ;) <-- tis wil kep me strong ;)! yet, alhamdulillah, sampai saat ni, ALLAH msh beri kkuatan utk sy trus supply da best for my son ;)
sehat alhamdulillah :D


mase awal2 stat kje dulu mmg 210% la folow schedule. early morning, around 730, tgh hr around 11 am, ptg around 4pm. skali pump, 8 oz, so total sehari for 3 sessions, 3 x 8 oz = 24 oz (lumayan n sgt tratur bukan ;D? Alhamdulillah)

tp ku sangka pns smpai ke ptg, tgk2 pkl 11 sudah hujan~~ hak2~ stlh sbln msk ofis, dh stat pnuh dgn meetings n trainings, mule2 enjak dlm stgh jam or 20 min, skrg sejam due dh lari dr schedule! (yee, sy tau kak zaza company xkan bankrupt kalo sy lari p pump sat ;p), tapi hakikatnye mmg xboleh lari! sungguh!

my meeting bknnye snts kat opis. merata2. biasenye kalo meting tgh hr tu smpai ke lunch la, so dlm 230 br msk ofis blk. ms ni engorge xyah cite la (skt u~), dh pkai pad pun mmg bsh kuyup, skali pump dpt 12oz! best sbb mlimpah2 susu tp xbest dh lmbt n skt engorge tu yg xsdap duduk even lunch mamam heaven n free (consultant byr ;p)

on top of that, pump station juga sudah jd merata2.di mana ada tempat utk bteduh, di situ sy akan pump! kat ofis, kat surau, ofis mmbr,training centre,ats kete, kat hotel, sume la asal boleh~ n peti jugak mnumpang slagi boleh (almost nk mnumpang fridge ofis kak shima @ klcc.ahaks ;p) ni pun cuak esok luse ade training kat kl convention centre.mn ntah nk cr fridge ni~

memandangkn KL ni sume org sdia maklum ngan nge-jem nye,so kete adlh plg kerap jd station utk pump.(buat tirai sket den pump la.hee). alhamdullah, so far even badai mlanda, keje yg xhbs2 n btimbun,balik umah pun pkl 8 / 9 mlm (again, sy kat KL!), tp sy akan tetap maintain n trus berusaha (insyaALLAH), min utk pump 20 oz during working hours! otherwise mmg xcukup la utk adam cuz siang hr kat taska die akan minum MIN 20 - 24 oz. tgk body la kans.haha! (MIN ye puan2 n biasenye lebih dr ni even die dh stat mamam solid skrg! )

so omaknye kene kejar die la.tu pun kalo g pump kat bfeeding rum @ taksa, direct feeding n pump skali harung! (sgt berusaha kans!) jd stok adam xde la sbyk syaura (sgt jeles tau!) kais pagi mkn pagi, kais ptg mkn ptg. ms die demam hr tu sempat la kejar n now balance dlm 20 btol of 4oz saja. nvtheles, 1 2 3 alhamdulillah, syukurrrr :D! most imptn, xpnh rs susah utk adam infact proud dpt fully bfeeding despite all heavy workload :D

adam demam. br lps lap kpale :D

sy nye mcm kak fith jugak. xde petua plik2 or supplmnt. juz amalkan kurma, madu n minum air byk2 :D insyaALLAH ckp. sgt risau akn bln ramadhan yg akn mjelma, tp juz kene yakin dgn rezeki ALLAH, insyaALLAH d pmudahkan :D

di kesempatan ini, sy ingin myusun spuluh jari memohon maaf skiranya ada tkasar bhs, tersalah gurau senda. smoga kite sama2 mendapat keberkatan di bulan yg mulia ini :D

mama: bakpo jeling gitu tu anok?
adam: lagi mau tny ke mama?
(adam geram ngan mama nye yg x reti2 nk angkat die.xhbs2 ambk gmbr.haha!)



kenyang prt sng hatiiiii :D! br lps mamam la tu~~