Permata Hati Kami :D

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Friday, January 23, 2009

Wedding Preparation: Part 1

gagagaaga. finally i manage to settle all nikah procedure ;) alhamdulillah ;) let's see wat I've done.heee ;)

First:
Get the nikah form from Imam at my mukim. then fill up da form accordingly la. this is the interesting part. Kelantan version of nikah form is in tulisan jawi and english. sooo, dh lame gile meninggalkn kepakaran menulis jawi nih. hahahaha. anndd to make it worst, i hv to ask my liltle bro yg belajar kat skolah agama to correct my writting! apeee la kakak ni ;p

tulisan jawi ku yg buruk ;P


Second:
HIV test. As per previous entry ;p

Third:
Copy of Kursus Kawin cert. we attended da course (..bersame2... n he was da organizer for Kursus Kawin in UTP dat time. tringt jaman kami mude. Auuww cakk ;p! ) on Feb 2005! punye la bersedia nk kawin ;p hahaha!

Fourth:
Copy of my IC and his IC ;)

Fifth:
Get surat kebenaran berkahwin luar negeri from Pejabat Agama Klang since he's not kelantanese ;) This is da tedious part. The permission must come from Imam at his mukim which is Pulau Indah. To get that permission, he has to bring two 'saksi' and both 'saksi' need to sign da nikah form in front of Imam. Once done, he needs to return da nikah form to Pejabat Agama Klang then only they will issue the letter to allow him to marry with someone not from his state.
(Sanggup ni bersusah pyh ni nk kawin ngan org lua. tammkiuuuu!!)

Alhamdulillah, thank GOD, sume dah setle daa ;)

to be continued..

Wednesday, January 21, 2009

tiba-tiba

these few lines was thrown out secara tiba-tiba by fiance ;p

fiance: dh nk dkt ni nk kawin. x pegi spa ke?
me: (thinking..) heeee??spa??spa mende??spa-Q?napee??
fiance: yela.....(pjg sket 'yela' , dlm 5 6 harkat g2, b4 he continue) kan kne lembutkan kulit b4 kawin......
me: hahahaha!! (gelak besar! geli lobang idung. ampoonn ;p) . hamboi2 ewas2. sejak bile nih pandai nih nak kene lembut2 kulit pulaaakkk. yela2, nnt la balik kampung nnt cr spa-Q nye ;p
fiance: eh, kt KB ade spa ye?
me: of kosshh.ingt kelate xde spa ke?
fiance: hehehe. xde la.ingtkan kelate xmen mende2 g2.

see, sape kate laki x kisah mende2 g2. jauh di sudut hati mereka, dey all kesaaahhh. tapi mayb maluu nak cakap. ngeh2. ampooonn again ;p

Monday, January 19, 2009

Roti Pukat & Kawi Ayam ;)

Cousin wanted to eat roti jala a.k.a roti pukat so much and had pushed me 2 cook it for her. dush dish kebabooo! timbok her a bit ;p hehe. luckily yesterday wasnt working days. otherwise, gigit jari je la kamu cik yaya ;p soooo masak la gedegung-gedegang kat dapur ha n siap.tadaaa!! n today bring it to da office for bfast. ngeh2.

p/s: maaf hiasan xde cuz blom sempat nk hias diorg dah baham ;p so hentam saja la labu~

Friday, January 16, 2009

obses to beautiful ladiesss ;p

Urghh!! tension2!! ni malas nk kua jeng-jalan kalo hr jumaat. sure akan melekat utk bli baju!! cannot2. kne byk saving rite now.and if i do buy those, sureely kne lecture series by Ir.fiance cuz beli baju baru lagi. ampooonnn ;p

yes, i ammmmm obses to beautiful ladies! scary isnt it ;p?? but for certain, i am NOT lesbiann arassOo??dah ade fiance n soon-to-be-wifey kot ;p hee. its actualy obses to da way they put their clothes and shoes and accessories and hijab and etc. thinking of having my own muslimah boutique. i lyke my rempit~~ can ka ;p? sponsor plsss~~

pemeriksaan ;p gagaga~

Yesterday we (me & fiance) went to Pusat Kesihatan Pulau Indah for HIV test. ngeh2. dub dab lub lab ;p once we arrived, we queued up at the counter. waited for a few minutes (memang kejap pun) , we went to da lab. takoootttt. fiance had it 1st (he is sooo relax! x acii!!). then come to my turn. ohhhh diriku buat2 tanya doc mcm2 so dat xtrase neves ;p teeettt, he clipped da finger! eh,siap dhh?? annnnddd xsakitt poonnn ;D legaaa!! hahaha. so, we are NEGATIVE :D Alhamdulillah :D

herein da pic-ta ;D

Wednesday, January 14, 2009

wonder

wonder why people change...

when they got partner/married..like no one won't..

when they got better job..like no one better than em..

when they got new friends...like patah tumbuh hilang berganti..

and i think, they change..when their good-old-times memory are not there anymore...

such a sad drama kan..bagaikan malukut di tepi gantang~ begitu la aku di dalam hidupku~

Monday, January 12, 2009

Ayat-Ayat Cinta


"Izinkanlah aku menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut padaMu, agar tidak terjatuh aku dalam jurang cinta nafsu.."


Dan di antara tanda-tanda kekuasaanNya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikanNya diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir.
(QS.Ar-Rum : 21).

Wanita-wanita yang keji adalah untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji pula. Wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik pula. Mereka (yang baik) itu adalah bersih dari (tuduhan buruk) yang dikatakan oleh orang-orang (yang jahat); mereka (yang baik) itu akan beroleh pengampunan (dari Allah) dan pengurniaan yang mulia.
(QS.An-Nur:26)

Dan segala sesuatu Kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingat akan kebesaran Allah.
(QS. Adz-Dzariyat : 49)

Isteri-isteri kamu adalah sebagai kebun tanaman kamu, oleh itu datangilah kebun tanaman kamu menurut cara yang kamu sukai dan sediakanlah (amal-amal yang baik) untuk diri kamu; dan bertaqwalah kepada Allah serta ketahuilah sesungguhnya kamu akan menemuiNya (pada hari akhirat kelak) dan berilah khabar gembira wahai Muhammad) kepada orang-orang yang beriman.
(QS. Al-Baqarah: 223)

Sesungguhnya apabila suami menatap isterinya dan isterinya membalas pandangan dengan penuh rasa cinta dan kasih, maka ALLAH menatap mereka denagn pandagn kasih mesra dan jika suami membelai-belai tangan isterinya, maka dosa mereka akan jatuh berguguran di celah-celah jari tangan mereka.

(Riwayat oleh: Maisarah binti Ali Abu Said Al Khudri)


"Jagalah hatiku padanya agar tidak berpaling hatiku padaMu"
"Rindukanlah aku pada seseorang yang merindui syahid di jalanMu"
"Jagalah kenikmatan mencintai kekasihMu agar tidak melebihi kenikmatan indahnya bermunajat di sepertiga malam terakhirMu"
"Jagalah rinduku padanya, agar tidak lalai aku merindukan syurgaMu"
"Aku mendambakan cinta suci yang terjaga"
"Cinta kerana Allah tidak ternilai harganya"
"Hubungan ini terjaga selagi dia menjaga hubungan dengan Yang Maha Kuasa"

Sunday, January 11, 2009

rumah baru K.A.M.I ;)

Alhamdulillah, thank God, last Saturday we had Yaasin recitation at our new house, Puncak Jalil ;) Prior to that, fiance and his friends cleaned up the house and biase la had makan2 session a bit. hee. thanks to Abg. Afeeq for helping since early morning. And yes, those yang smapai lmbt, heee xpee, thanks to Ajoe and Kak Ja, Kak Yun, Mak Syam's famly and the rest of his friends, Abg Rahimi and sape tah lagi (x knl, ampoon ;p), thanks for comiinnngggg~~ ;)

Nih nak bukak cerite ni, many ask "how did you find such reasonable two-storey house?". From website, property agents and even survey on the road. Just name it, from ampang, dato' keramat, wangsa maju, gombak, selayang, kepong, segambut dalam & tengah, pj, kelana jaya, puchong, further up to sungai buloh, kelang, subang etc till bukit jalil! fuhhh~. In short, habis la jelajah kl & s'ngor. punya la nak cari heart-body-and-soul nye umah ;p takes couple of month la jugak. but worth it! nonetheless, my advice, you may hear opinion from others but PLEASE do view/ have a visit on that place cause mostly whatever you see on laman sesawang could be (some memang definitely!) different from reality. Annndddd, this is important, beforeee you sign any agreement, read carefully the T&C and double-triple confirm with the landlord / owner, the monthly rental should not change for a certain period (a year la normaly). betuull. kalo x rugi. ;)

Friday, January 9, 2009

tilam oh tilam..

Nih nak kawin ni sibuk beli tilam pulak. well, that's the most important thing kan bile dah kawin ni.gatei ;P haha! Anyway, i've done lotsa survey/research on mattress material cuz wana have a good tilam for myself and him ;)

When considering what type of mattress that you want to buy, it is good for you to know what kind of material that you prefer most. Handful of material you can find in the market and paling femes spring la. Other materials like memory foam, latex, waterbed and air chamber. Is there any other materials??myb ;p

Spring mattress dah used to it. Kalo yang dh berpuluh2 tahun tu, sure spring sampai terkeluar n tercucuk. So this time around, xnk dh spring. So research punye research (ble wat tajuk FYP ni on mattress! Thorough research u~) , found out that both, latex and memory foam ni good for your health.

According to www.healthyfoundations.com, after memory foam was developed as part of a NASA project, some saw the promise of memory foam for use in the medical industry to relieve pressure points significantly. Latex is hypo-allergenic and anti-microbial and will not provide a host for allergens, and molds. A solid core of latex provides support that gently conforms to the contours of the body. This eliminates pressure points on the body creating a more restful, better nights sleep. Both are medically proven. HOWEVER, pure latex or pure memory foam is expensive! Yes, expensive (3,4ribu jgk la.puluh2 ribu pun ade)! So again, not afford to buy it. Tapi, mattress that offer thicker memory foam / latex pun xbest jugak cuz too cushy. bile nak golek2 susah jugak . So, ambik yang campur, foam and latex. Dapat 2-2 ;p plg penting, jgn mmbazir, ikut bajet ;D

So untuk confirmkan tilam tu best, you should lay on the mattress the same way as you'll be sleeping each night. Be sure to lay on the mattress for at least a few minutes. Betul! In fact when I did my survey, the sales girl told me that there’s spouse even sleep nearly half an hour on the bed. sleep tau bukan lay je! But it’s memang that way kalo nak beli mattress (tapi xde la till half an hour ;p) cuz some of the materials used in mattresses respond to both weight and heat, and can take several minutes to fully adjust to your body. Haihh, if I want to explain everything, it’s gonna be 2 3 pages of it. Further details, you may check yourself.gagagagaga ;p

Ilmu Perkahwinan

Kinda weird writing theeese things in my blog. But sharing is caring kan ;p ? So those who plan to get married, do prepare yourself with this ilmu perkahwinan ;)

Rukun-rukun nikah :

1. Lelaki yang bakal menjadi suami.
2. Perempuan yang bakal menjadi isteri.
3. Wali yang adil
4. Dua orang saksi yang adil
5. Ijab dan Qabul (Tawaran dan Penerimaan)

Tanggungjawab suami kepada isteri :

1. Pemberian maskahwin.
2. Pemberian nafkah.
3. Berkelakuan baik.
4. Memberi bimbingan.
5. Menjaga kehormatan isteri.
6. Memberi layanan zahir dan batin.
7. Melakukan keadilan sekiranya berpoligami.

Tanggungjawab isteri kepada suami :

1. Wajib taat kepada suaminya.
2. Wajib tinggal di rumah yang dietapkan oleh suaminya.
3. Wajib menjaga kehormatan dirinya.
4. Wajib menjaga rumahtangganya.
5. Tidak menolak panggilan suami jika dipanggil ke tempat tidur.

Tanggungjawab bersama suami dan isteri :

1. Halal pergaulan sebagai suami-isteri.
2. Suci benih keturunan.
3. Wujud hak pusaka-mempusakai di antara keduanya.
4. Sah taraf anak (keturunan) kepada suami.
5. Kewajipan keduanya berlaku dalam pergaulan.
6. Bermesyuarat dan berbincang di dalam hal ehwal rumahtangga.
7. Berlaku adil di dalam segala bentuk kehidupan.


Kufu dalam perkahwinan:

1. Kufu bermaksud persamaan, kelayakkan atau sepadan.

2. Kufu tidak menjadi syarat dalam perkahwinan, tetapi jika tidak dengan keredhaan masing-masing, maka bolehlah memfasakhkan nikahnya itu dengan alasan tidak kufu.

3. Firman Allah s.w.t. di dalam Al-Qur’an yang bermaksud :

“Wahai sekelian manusia sesungguhnya kami jadikan kamu dari lelaki dan perempuan dan kami jadikan kamu berbangsa-bangsa dan berpuak-puak agar kamu kenal-mengenal di antara satu dengan yang lain , bahawa sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah yang paling bertaqwa diantara kamu , sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dan Maha Bijaksana “.

4. Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud :

“Tidak ada kelebihan orang Arab atas orang yang bukan Arab dan sebaliknya, tidak ada orang putih atas orang hitam dan sebaliknya, tetapi kelebihan yang satu dari yang lain hanyalah dengan taqwa “.

5. Kufu berpunca daripada lima sebab :

* Selamat daripada ‘aib seperti gila atau penyakit kulit.
* Merdeka bukan hamba .
* Keturunan.
* Pekerjaan.
* ‘Iffah (Kebolehan atau kesopanan )

Wednesday, January 7, 2009

As-Syuraa: 10 Muharram 1430H

Another Blog of Mine.. ;)

Assalamualaikum wbt,

Happy reading ;)

Thank u!


Tanggal 10 Muharram dinamakan juga hari Asyura kerana pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi pejuang yang gigih menegakkan syiar islam.

Peristiwa yang berlaku pada hari Asyura:
  • Allah jadikan 7 petala langit dan 7 petala bumi.
  • Allah jadikan bulan,bintang,matahari dan cakrawala.
  • Allah jadikan Arasy,Loh Mahfuz,Kalam dan Malaikat.
  • Allah mencipta Nabi Adam Alaihissallam.
  • Allah menjadikan Siti Hawa.
  • Allah menjadikan Syurga.
  • Dimasukkan Nabi Adam ke dalam Syurga.
  • Taubat Nabi Adam diterima Allah.
  • Nabi Noh diselamatkan oleh Allah keluar dari bahtera setelah bumi tenggelam selama enam bulan.
  • Nabi Ibrahim dilahirkan dan 10 Muharram juga Baginda diselamatkan Allah daripada pembakaran Raja Zamrud.
  • Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa.
  • Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara.
  • Pengelihatan Nabi Yaakob yang buta dipulihkan oleh Allah.
  • Nabi Ayub dipulihkan oleh Allah dari penyakit kulit yang dideritainya.
  • Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan setelah berada didalamnya selama empat puluh hari dan empat puluh malam.
  • Laut merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa bersama pengikutnya daripada tentera Firaun.
  • Firaun dan pengikutnya tenggelam kedalam lautan tersebut.
  • Nabi Sulaiman dikurniakan Allah Kerajaan yang besar.
  • Hari pertama Allah mencipta alam dan menurunkan hujan.

Amalan-amalan sunat pada Hari Asyura:
  • Berpuasa-Pahalanya seperti mengerjakan haji dan umrah dan mati syahid.
  • Mandi dan membersihkan diri-Nescaya hatinya tidak akan mati dan tidak akan jatuh sakit pada tahun itu kecuali mati.
  • Melebihkan perbelanjaan dalam keluarga-Diluaskan Allah rezekinya serta beroleh keamanan dan kesihatan.
  • Mengusap kepala anak yatim dan menaruh belas kasihan terhadap mereka- Diangkat oleh Allah darjatnya kesyurga.
  • Sesiapa yang berbuat baik terhadap anak yatim pada hari Asyura, seolah-olah ia telah berbuat baik kepada semua anak yatim.
  • Menziarahi orang alim (banyak ilmu) dan belajar sesuatu ilmu daripadanya-Pahalanya seperti orang Muhajirin dan Ansar.
  • Menziarahi orang sakit - Pahalanya seolah-olah ia telah menziarahi semua orang yang sedang sakit.
  • Bersedekah - Pahalanya sepertiu bersedekah satu tahun kepada zuriat Nabi Adam dan seolah-olah ia tidak pernah menolak permintaan orang yang meminta kepadanya seumur hidup.
  • Membaca surah Al-Ikhlas sebanyak 1000 kali--Doanya dimakbulkan Allah.
  • Sunat bercelak mata - InsyaAllah tidak terkena sakit mata atau matanya dilindungi Allah daripada perkara maksiat.
  • Sunat menginai dan mengerat kuku.
  • Menjamu dan memberi minum kepada orang-Allah akan memberi seteguk air pada hari akhirat dimana dengan seteguk air itu tidak akan haus buat selama-lamanya.
  • Solat sunat 4 rakaat 1 salam pada waktu Asar - Diampunkan Allah dosanya selama 50 tahun terdahulu dan terkemudian.
  • Memperkukuhkan silaturrahim - Insya Allah dipanjangkan usianya.
  • Memperbanyakkan Zikir dan Selawat.( Khasbunnallah wa nikmal wakil, nikmal maula wa nikman nassir )