Permata Hati Kami :D

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Monday, January 12, 2009

Ayat-Ayat Cinta


"Izinkanlah aku menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut padaMu, agar tidak terjatuh aku dalam jurang cinta nafsu.."


Dan di antara tanda-tanda kekuasaanNya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikanNya diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir.
(QS.Ar-Rum : 21).

Wanita-wanita yang keji adalah untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji pula. Wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik pula. Mereka (yang baik) itu adalah bersih dari (tuduhan buruk) yang dikatakan oleh orang-orang (yang jahat); mereka (yang baik) itu akan beroleh pengampunan (dari Allah) dan pengurniaan yang mulia.
(QS.An-Nur:26)

Dan segala sesuatu Kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingat akan kebesaran Allah.
(QS. Adz-Dzariyat : 49)

Isteri-isteri kamu adalah sebagai kebun tanaman kamu, oleh itu datangilah kebun tanaman kamu menurut cara yang kamu sukai dan sediakanlah (amal-amal yang baik) untuk diri kamu; dan bertaqwalah kepada Allah serta ketahuilah sesungguhnya kamu akan menemuiNya (pada hari akhirat kelak) dan berilah khabar gembira wahai Muhammad) kepada orang-orang yang beriman.
(QS. Al-Baqarah: 223)

Sesungguhnya apabila suami menatap isterinya dan isterinya membalas pandangan dengan penuh rasa cinta dan kasih, maka ALLAH menatap mereka denagn pandagn kasih mesra dan jika suami membelai-belai tangan isterinya, maka dosa mereka akan jatuh berguguran di celah-celah jari tangan mereka.

(Riwayat oleh: Maisarah binti Ali Abu Said Al Khudri)


"Jagalah hatiku padanya agar tidak berpaling hatiku padaMu"
"Rindukanlah aku pada seseorang yang merindui syahid di jalanMu"
"Jagalah kenikmatan mencintai kekasihMu agar tidak melebihi kenikmatan indahnya bermunajat di sepertiga malam terakhirMu"
"Jagalah rinduku padanya, agar tidak lalai aku merindukan syurgaMu"
"Aku mendambakan cinta suci yang terjaga"
"Cinta kerana Allah tidak ternilai harganya"
"Hubungan ini terjaga selagi dia menjaga hubungan dengan Yang Maha Kuasa"

2 comments:

gatsu said...

second paragraph really2 pedih..aa terbakar rasonyoo...make dalle bilo baco..huhu

wahh..memang mantap a..tapi kae ambo x dop mood mano nk update lo ni..huhu insyaAllah tgk seminggu dua lg ambo update ambonye blog..huhu

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

ek eleee.ape yg nak terbakarnye ;p?heee.btl la 2~ ;)