Permata Hati Kami :D

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Thursday, December 15, 2011

travel with frozen EBM

Hehe..as promised (ade janji ke :P) in my previous post, entry ni nk cite cemane sy hangkut my ebm bw blk KL.ohh yes,throut my confinement period, i was in KB (for those yg xtau la..kot2 pelik nape duk hangkut ebm ni ke sane sini.keke)
sy pun ade wat research gak cemane nk travel wif frozen ebm ni. sape x isau uuiiii nk bw frozen ebm byk2 ha.kalo yg fresh/chilled sng je nk travel. ni yg frozen ni cuak cemane nk maintain kebekuannye utk jangke ms yg pjg!

so gugel pny gugel, ade la 1 org mat saleh ni die share cemane die travel wif frozen ebm for abt 33 hours! bkn sket ebm die, 2 HIBU oz lebih u~~~ ai punye dkt 700 jeee. (tu pun tinggal kt umah tokma sket sbb dh x muat coolerbox.mls la plak nk bli coolerbox lagi.hehe.)so amik la tips2 dr die sket. sng je sbnrnye..cume kite yg isau lebey2 kan.harus la isau u, lame kot journey nyee.keke

as for my case, bkn stakat nk hangkut ebm, nk hangkut freezer skali ha.haha. so utk reference sy akn dtg jgk, herein the steps on how u shud pack ur frozen ebm b4 u travel :D

Langkah Pertama: Di mulakan dengan bismillahhh.hehe.
Langkah Kedua: take out frozen ebm td frm freezer then mskkn dlm cooler box. cooler box sy jename "Igloo". sy rs mn2 coolerbox ble nye.infact kalo nk pkai polistren yg org letak ikan tu pun voleyy u~ tp sbb ai fkr ble pkai utk len kali lak.hehe.

susun cantek2 mcm nehs.hehe.sy letak yg pkai storage bags kat bwh den br letak botol.ade 2 layers of storage bags n 2 layers of botles.


Langkah Ketiga: amik newspaper, renyuk2 kan newspaper tu, den letak kat lapisan plg ats skali. mcm gmbr kt bwh neh. letak padat2 then ttp la coolerbox tersebuttt. REMINDER: jangan guna ice utk sejukkn frozen.kalo pkai dry ice xpee.somehow ice ni akn cair n bile jd air,ia akn mcairkn frozen ebm.kalo nk travel ngan fresh/chill ebm ble je nk letak ais byk2.


Langkah Keempat: seal coolerbox tu.boleh pkai tape ape2 pun.sy pkai paper kind of tape tuu



Langkah Kelima: Penting niii....Tawakkaltu ala ALLAH :D kalo DIA x izinkn x jd jgk kannss

dh siap n its ready to go :D !!! sng je kannsss. As for freezer plak, make sure compressor freezer tu dk tepi, jgn ke ats atau ke bwh. bkn main letak je dlm kete tau.boleh rosak freezer u nnt! ni travel pkai myvi pun lps jee :D

compresor sbelah kanan,btl2 sblh pintu.nk btolak dh ni :D



yg bw blk ebm ni ke KL is my younger bro. di takdirkan hr tu banjir kilat kat raub n KL.so die stuck kat raub lame jgk la sejam lebih sbb banjir smpai paras peha.so tkt mati enjin. ai yg kt umah ni xsng ddk la..isauuuuuu sggh!! ebm tu duk dlm coolerbox since 1130 pagi lagi..tp 1130 mlm pun adik xsmpai2 KL lagi.waaa dh lbh 12 jam tau! ms ni mmg tawakkal je la, kalo ade rezeki Anas insyaALLAH elok lg ebm tu.coolerbox ni br nye.so xtau la ok ke x kans.plus,all ebm tu frozen.boleh ke maintain dlm coolerbox.bkn nye peti ess kans. around 1 pagi tu sms my hubby tny dh smpai blum.den hubby ckp adik dh smpai n of kos la my next question ape kabar ebm2 ku kanss. Alhamdulillahhh, semuanye STILL FROZEN :D!!! xde sikit pun yg cairrrrr!! syukurr x thinggaaa.

hebat sungguh ciptaan ALLAH taala ni.DIA boleh wat manusia ni fkr utk cipta coolerbox n sy stil xdpt lg explanation on connection between frozen items n newspaper.myb newspaper ni serap wap2 air n dats y ble maintain beku (ok,wil do mo study on tis!).lame tuu 12 hours journey n my bro lak travel siang hr.mat saleh tu travel ngan airplane.so myb ade cargo sejuk beku ke kans.tp tu la nk cite,ble je nk travel jauh2 ngan ebm. for those yg nk blk bpantang jauh2, no wories, possible je nk wat stok byk2 n travel :D til den, all da bestt!!!

3 comments:

F a i z a h ' s said...

wahhh...akak lak yg saspensi baca...takut jgk frozen ebm tuh cair kan... bkn sng nk kumpul ebm smpai 700oz tuh... alhamdulillah...slmt jua akhirnyaa... :) berkat doa sama kan... hehe

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

Hee.mmg saspennnn!alhmdlh,btl2 doa tu petim :-)

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

Hee.mmg saspennnn!alhmdlh,btl2 doa tu petim :-)